Vad är facket?

Facket hjälper till i samhället

Innan vi går in på Handels och Unionen, så tänkte vi att det kunde vara bra att först och främst förklara vad facket är för något. Det är alltså en typ av organisation som hjälper till att förbättra villkoren för tjänstemän och personer som arbetar och är anställda av ett företag. Det är inte till lika mycket hjälp om man är egenföretagare, men givetvis får man lite hjälp av facket då också genom dem rättigheterna man har som bolagsägare. Personerna som jobbar på facket har en utbildning i framförallt juridik eftersom dem måste veta dem juridiska lagarna för att kunna säga vad som är tillåtet och inte tillåtet inom arbetsrörelsen.

Olika fackföreningar

Det finns olika fackföreningar, vilket många misstolkar. Det är många som tror att det endast finns ett fack och att det är en myndighet som inte får ha konkurrens, men så är inte fallet. Det finns flera olika fackföreningar, men däremot finns det ingen konkurrens mellan dem. Det är nämligen så fiffigt upplagt att varje fackförening, eller organisation, har ett visst område inom arbetarmarknaden. Det gör att det inte finns två fackföreningar som jobbar med samma sak, vilket i sin tur leder till att det inte finns någon konkurrens. När det inte finns någon konkurrens så blir villkoren för dem arbetande bättre eftersom facket intet behöver tävla mot ett annat fack.

Vad behöver du facket för?

En fråga många ställer sig som inte riktigt har koll på det här med facket är hur man skaffar det, eller kommer det automatiskt. Såhär är det, att när du börjar jobba och blir anställd på ett företag till exempel, så kommer du att behöva facket eftersom dem ser till att fina villkor på arbetsplatsen är humana. Det är till exempel att du inte övergår en arbetsvecka på 60 timmar, att du alltid får lön för dina arbetstimmar, att du får tillräckligt mycket raster som är skrivna i den juridiska lagen. Ja, allt som rör dina villkor på arbetsplatsen. Skulle det vara så att någon av dessa saker inte stämmer eller går rätt till, exempelvis att du endast får betalt för en arbetsvecka på 40 timmar men att du jobbar 50 timmar, det är då som du kan vända dig till facket. Man skulle kunna jämföra facket på ett sätt med försäkringar, för att med facket så betalar du en viss summa och så när du väl behöver hjälp så är den gratis. Precis som med försäkringar att du betalar en summa i månaden och när en sak går sönder får du ut ersättning för den. Detta är något som vi starkt rekommenderar till alla som tar sitt steg ut i arbetslivet, för det är vanligt att man blir utnyttjad speciellt när man är ung och inte har speciellt mycket erfarenhet. Då är det lätt att man lätt blir överkörd och eftersom man kanske inte alltid har det så bra ekonomiskt ställt heller så gör man allt för att jobba så mycket man kan och framförallt inte bli av med jobbet. Vi vet hur det är eller kan vara, därför försöker vi hjälpa!