Vad kan facket hjälpa till med och varför finns facket?

Vad gör facket för nytta?

Om du tidigare har läst texter på vår hemsida här på vpo.nu så har du säkert läst dig till att fackföreningar finns för att göra arbetsvillkoren bättre för arbetare och tjänstemän i dagens samhälle. Givetvis stämmer det, men den beskrivningen är väldigt generell och inte så specifik. I denna text kommer du få en bättre uppfattning om vad det verkligen är som facket gör, hur det påverkar samhället och vad det gör för nytta. Det finns många i dagens samhälle som inte skulle klara sig långt utan facket och det är även ett förbund som har räddat många personers vardag och liv.

Först och främst så ser fackförbunden till att våra arbetsförhållanden följs på jobbet som det står i personens avtal. Det kan gälla arbetstider, lön och allt annat som är relevant på jobbet. De ser till att alla på jobbet har det bra, inte blir utsatt för sexuella övergrepp av chefen till exempel för att man ska få löneförhöjning eller få behålla jobbet till och med. Skulle något sådant förekomma ska man givetvis kontakta polisen men även sin fackförening eftersom att de då kan stämma företaget alternativt chefen. De har även koll att de inte förekommer mobbning på arbetsplatsen. Ja, helt enkelt och sammanfattningsvis så ser de till att alla trivs på sin arbetsplats och att ingen blir utnyttjad på något sätt.

En typ av rådgivning

Facket jobbar inte endast med arbetsvillkoren för personerna på arbetsplatsen, utan de jobbar även med rådgivning. Skulle du som chef till exempel behöva hjälp med hur du ska agera i olika situationer, hur du ska tänka när du sätter löner eller något sånt, så kan du alltid kontakta sin fackförening. Mest lämpliga om du är chef är att du kontaktar TCO-förbundet eller SACO-förbundet. Dock är det mer vanligt att medarbetare kontakter LO till exempel eller sin Handels-fackförening för råd. Det kan till exempel vara småsaker som om man ska följa chefen på Instagram, vad man ska bära för kläder, vad som är lämpligt och inte. Givetvis kan det röra sig om viktigare saker också, exempelvis vad det är man kan kräva av chefen när man har lönesamtal, hur man ska ta upp med sin chef eller med sina medarbetare att man inte trivs, hur man berättar att man vill ta tjänstledigt eller säga upp sig på bästa sätt eller något annat som rör oklarheter och att man kan vara nervös och obekväm.

Det är vanligt att folk ringer in till LO, bland annat av att dem har varit aktiva på reklamer på tv och radio för att personer i dagens samhälle ska kunna känna sig trygga att det finns hjälp att få. I och med att arbetslösheten har ökat i dagens samhälle så ökar även kraven på dem arbetena som finns, vilket gör att det är många som inte har schyssta arbetsvillkor. Dock är det få som vågar säga ifrån, då de inte vill riskera att bli av med jobbet. Därför är det bra att det kommit fram fler föreningar, organisationer och förbund som vill hjälpa arbetarna i samhället.